torsdag 31. mars 2011

Torsdags-Knekkebrød–en hyllest til fræddan


Jeg har bakt knekkebrød for aller første gang, og jeg fikk det jammen til!
Det var faktisk ingen hokus pokus i det hele tatt.
Til og med ALLE får til dette.

Grove knekkebrød

4 dl grovt sammalt hvete
4 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts havsalt
7 dl vann

Sett ovnen på varmluft, 160 grader

Bland sammen det tørre og rør inn vann til dykk deig.
Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt utover med en slikkepott.
Knekkebrød

Sett inn begge brettene samtidig, en øverst og en nederst.
Stek i 10 minutter.
Skjær opp passe stykker med en pizzarulle eller en skarp kniv.

knekkebrød2

Stek i 30 minutter, bytt plass på brettene og stek i 30 minutter til.

Avkjøl knekkebrødene på rist slik at de blir tørre og fine.

Oppbevares i tett boks.


Knekkebrød3

Knekkebrødene smaker fantastisk med Tine Ekte smør og Brunost på.
Skikkelig vanedannende!!

Knekkebrød5

Bildet nederst viser forskjellen på MITT Knekkebrød, Wasa Husman og Wasa Havre.
Ingen tvil om at mitt knekkebrød ikke bare er det sunneste, men også det definitivt BESTE og LEKRESTE.

Og hvis du lurte? Jepp, jeg er STOLT! Smilefjes


Knekkebrød4

Mammas Monsterboller, med melkefri hemmelighet


Mamma har alltid bakt de aller beste bollene. De er bedre enn kjøpte og alle hjemmelagde til sammen, I bet!
Nå har vi utviklet oppskriften med en hemmelig ingrediens.
Hvis du følger bloggen min, har du muligens fått med deg at jeg baker en del melke- og soyafritt, da min datter er allergisk/intolerant mot dette.
Vi hadde ikke prøvd å bake boller uten melk før, så det måtte prøves.

Jeg erstattet rett og slett smør med Blått smør (Soft Spesial) og melk med Havremelk.
Litt skeptisk, på en måte, men jaggu fungerte det sabla godt.
Det BESTE av alt var at bollene aldri før har vært så LUFTIGE, så SVÆRE og holdt seg ferske så LENGE! Fantastisk!!
3 dager holder de seg like myke og luftige, det har jeg ALDRI opplevd før.

Vil du teste selv?
Here we GO:

Mammas Monsterboller

1 liter melk (Havremelk)
250 gr sukker
150 gr margarin (Her kan man fint bruke Soft Spesial uten melk og soya)
2 egg
1 1/2 kg hvetemel
ca 1 ts kardemomme
2 pakker fersk gjær for søte deiger

Melk, sukker og margarin kokes opp og avkjøles til fingervarmt.
Bland i det øvrige.
Trill ut bollene med en gang. Pass på å bruke minst mulig mel til forming av bollene, da mye mel gjør bollene tørre.

Hev bollene i 2 timer til de ser sånn ut:

DSC_8078

Stek bollene nest nederst i ovnen, 250 grader, på 5-6 minutter.
Følg med hele tiden da de fort blir overbrune.

Mine er ikke penslet før stekning, men det kan du jo selvsagt gjøre.
Bollene er stappfulle av luft, deilig smak og tonnevis med nydelig duft.
Og de ser sånn ut:

DSC_8082

Akkurat passe MASSE boller til å dele ut til venner og naboer, kveldsmat til ungene, frokost og skolemat dagen etter, lunch til sydag med venninne, enda mer kveldsmat og kos til mannen som kommer hjem fra jobben.
PERFEKT!

DSC_8084

Bollene smaler direkte fantastisk med ekte TINE smør og RIPSgelè.
ENJOY!

DSC_8085

søndag 20. mars 2011

Dagens ønskeliste

I dag har jeg snoket inne på RoyalDesign etter hverdagsskatter til kjøkkenet.
Jeg syns det er moro å vindusshoppe av-og-til, og i dag er det en slik dag.
Siden det BARE er 6 måneder til bursdagen min, så kan jeg jo begynne å lage ønskeliste? hihi..

HERLIG serie fra Saga Form

Retro frokostskål
Disse var jo fantastiske, nostalgiske og ikke minst hadde de en veldig fin pris til å være Design.
68,- skåla skal ikke jeg klage på.
Disse er jo geniale å ha 6 stk av til frokostblanding, grøt osv.
Men ikke minst er de fantastiske til å servere smågodt i på filmkveldene… iiiiik… Love love!


Når vi først er igang hadde det vært stas å hatt minst 6 stk av disse:
Retro Asjett
60,- stk så kan man jo drømme om 6 sånne også til kakefest i stugu.
Såååå fine!!


torsdag 17. mars 2011

Vanlig torsdagsfrokost - Ekte kjærlighet!

Siden jeg SYR EN DEL, vanker jeg også på ett syforum for de mer spesielt intriserte.
Der har det sklidd litt ut, så vi snakker også om baking, faktisk. Til min store sorg.. jeg liker jo liksom IKKE kaker… kremt.
Det ble linket til en blogg jeg ikke hadde hørt om, til ett innlegg som satte meg ut i diverse minutter…
Damen hadde liksom bakt disse:

Passion 4 Baking er en fantastisk blogg jeg nok egentlig skulle ønske  jeg ikke oppdaget.
Jeg trenger ikke flere hobbyer… but, too late!

I går kveld/natt begynte jeg å bake disse. I full tro på at jeg skulle være like flink som damen bak bloggen: Manuela.

Oppskriften er som følger, med mine røde kommentarer bak (jeg bakte mine melke og soyafrie):

Baked Doughnuts : 20 stk ( tid sammenlagt 1  1/2 time) Tull og tøys, for en amatør som meg brukte jeg totalt 2 1/2 time… jeg la meg 01:45!! zzz…

  • 3,2 dl lunket melk – Jeg brukte havremelk
  • 50 g fersk gjær – Jeg brukte gjær for søte deiger
  • 30 g smeltet smør – Jeg brukte Soft spesial uten soya og melk
  • 150 g sukker
  • 1 ss vanilje extract – Jeg brukte 1 toppet ts med ekte vaniljesukker
  • 1/2 ts. kanel
  • 1/8 ts salt
  • 2 egg
  • 625 g mel – Dette var aaalt for lite. Er havremel fuktigere enn vanlig melk? Jeg måtte pøse på mer og mer mel før jeg fikk en deig som ikke hang helt fast i fingrene mine…

D1D2

- Varm melk og smør til fingervarmt, løs opp gjør i væsken.
- Rør inn krydder og egg
- Rør inn mel
- Sett igang kjøkkenmaskinen og la den gå 5-10 minutter til deigen slipper bollen.
Her måtte jeg øsepøse på med mel til jeg fikk riktig konsistens. Pass allikevel på å bruke minimalt med mel. Jo mindre mel du trenger – jo luftigere bakst (Takk mamma!).

- Trill ut deigen på bakebordet og kna den litt. Form til en stor rund ball og legg i en SMURT BOLLE (jeg brukte rapsolje).
Sett til heving 45-60 minutter, eller til deigen er dobbelt så stor.
Min hold på å krype ut av bollen…. über-perfekto!


D3

- Kjevle ut deigen til ca 1,5 cm høy leiv.
Problemet mitt her var at den var så luftig at den fortsatte å heve mens jeg holdt på, så min perfekt høye leiv este og peste og ble høyere enn den skulle. Jeg tror jeg muligenbs kjevler den til 1 cm neste gang.

- Stikk ut runde former enten med en kopp eller Doughnuts-kutter.
Jeg brukte former fra mitt splitter nye form-samling fra IKEA til 49,-
Den store runde formen i midten er hovedformen og den lille nede til høyre er midten på doughnutsene.



Legg bollene over på papirkledd stekeplate og stikk så ut hullene (lettere å frakte dem uten hullene).
Tips: Stikk utstikkeren ned i mel før hver Doughnuts-innhugg, for hvis ikke så kleber den seg og Doughnutsene blir ikke særlig fine….

- Etterhev i 45-60 minutter

Stek midt i ovnen på 190 grader i 8 minutter. 
D4

Mine hevde seg jo til noen enorme beist. Men fytti så GODE de ble!
Utrolig luftige, myke, saftige og fantastisk deilige.
Jeg spiste 2 til nattmat…. Jepp!

I morges måtte de pyntes med glasur og strøssel, sånn at ungene kunne få en sunn og næringsrik frokos.
En stk 15 åring, rett fra senga, fornøyd og glad:


D6
D5
Noen fikk litt mye strøssel på og måtte nytes med gaffel.
Det syns 4-åringen var helt greit….
D7

Alt i alt ble de ikke særlig vakre, men usedvanlig GODE, og vi kan konkludere med:

EKTE KJÆRLIGHET!

D9

tirsdag 8. mars 2011

Mormor på Facebook-opplæring

Når barnebarn har PC-skole for mormor, er Facebook obligatorisk pensum....



Da trenger man smågodt, gode lattermuskler og en solid dose tålmodighet....

Velkømmen på nett mamma! Haha. Dette blir gøy!!!




tirsdag 1. mars 2011

En dag skal vi finne ett idyllisk hus i 5 minutters-byen

Flekkefjord er en nydelig by, ekte sørlandsidyll og barndomsminner.
Å guri jeg gleder meg!! Måtte det bare komme noen ledige hus snart!!

Se VAKRE Flekkefjord, den såkalte “5 minutters-byen” i
TV2 Nettavisens “Ønskedrømmen” HER.